Program för Umeå pride 2016

prideomslagsbild2016

Tryck på länkarna för att få se schemat som pdf!

schema-hela-helgen

schema-torsdag

schema-fredag

schema-lördag

schema-söndag

In english below

 

FÖRE HELGEN:

Missionären, av Malin Hellkvist Sellén
Lesbiska kristna missionärer i Västerbotten i början av 1900-talet, kan det verkligen ha funnits? Koreografen och konceptskaparen Malin Hellkvist Selléns nya föreställning Missionären påstår det och tar med dig på en resa där du möter kvinnor som på olika sätt bröt mot dåtidens normer och konventioner.
22 sept kl. 18.00 (Kvinnohistoriska)
23 sept kl. 12.30 (Kvinnohistoriska)
24 sept kl. 11.00 & 15.00 (Västerbottens museum)
25 sept kl. 14.00 + samtal (Kvinnohistoriska)

Applied Theories of Expanding Minds
Den 23 september har Konstfrämjandet Västerbotten vernissage av videoverket ”Applied Theories of Expanding Minds” (2011), producerat av konstkollektivet Crystal Beacon. Utställningen är curerad särskilt för Umeå Pride. Ett särskilt publikt program planeras med kort presentation om queer konst och film, i anknytning till visningarna under just pridedagarna. Filmen är 32 min lång och visas varje hel timma i galleriet. Den korta presentation innan filmen visas, sker på svenska och engelska.
Videoverket Applied Theories of Expanding Minds (2011) är en framtidsskildring om Kenya med dokumentära och fiktiva inslag. Efter självständighet från Kina, skapar en utbrytargrupp ett nytt livssystem av ceremonier med queera blickar.
(Subtitles: engelska)
Fri entré
Medarrangör Rfsl Umeå, Umeå Newcomers och ABF Umeåregionen.
23 september kl 18-22, Konstfrämjandet Västerbotten, Kungsgatan 33

Skriv- och berättarworkshop
Korta och roliga skriv- och berättarövningar i en utställning med tema ”Pride! Kärlek! Rättigheter!”
Målgrupp: Vuxna
Anmälan: Mejla museipedagog ingela.wall@vbm.se
Onsdag 28 September, kl. 13.00-15.00, Västerbottens museum

HELA HELGEN:

Konstverk av Mattias Ohlsson, Regnbågsbiblioteket

Utställning Gay history, Comfort Hotell Winn

Applied Theories of Expanding Minds
Se info i början av programmet!
Torsdag-fredag 13-17, Lördag 12-16, Galleriet, Konstfrämjandet

SOJ: Kate Millett Farm – voices, photographs, bits and pieces from Kate Millet Farm
1978 grundade den feministiska författaren Kate Millett en konstkoloni för kvinnor i Poughkeepsie, USA, vilken var i drift fram till början av det nya milleniet. Kolonin grundades ur övertygelsen att ett genusspecifikt sammanhang kunde erbjuda en miljö där kvinnliga konstnärer skulle kunna arbeta obehindrat av socialt stigma.
Millett är mest känd för sin bok Sexual Politics(1970) och sitt banbrytande arbete för kvinnors frigörelse. Hon var en del av både den feministiska rörelsen och gayrörelsen som inspirerade feministiska och lesbiska separatistiska kulturella och kollektiva experiment under 1970-talet.
Millett Farm utvecklades ur den radikala feminismen, gayrörelsen och den avantgardistiska konsten. Målet var en självförsörjande zon, där kvinnor kunde existera i egen rätt, i systerskap och i konstnärskap. Kollektivet var både en praktisk skola i självständighet men lika mycket en plats som utforskade gemenskap. Det politiska samtalet var ständigt närvarande; att skapa en ny samhällsordning på kvinnors villkor, att i gemenskapen med andra kvinnor hitta styrkan, mobilisera och förändra resten av samhället.
2010 bjöd Kate Millett in S.O.J. att bo med henne på Farmen. Det blev startskottet för deras kulturella porträtt av detta unika sammanhang. De är intresserade av Farmen både som en konstkoloni, ett feministiskt sammanhang och ett socialt experiment. Men mest av allt som en motståndhandling.
9 september- 1 oktober, Galleri Verkligheten

#VARNINGFÖRBRÖST
Medan manskodade personer fritt får vara topless och aldrig behöver tänka på att dölja sig så klassas kvinnokodade kroppar som olämpliga, sexuella och en får stå ut med trakasserier. Det är samma organ. Vissa hyllas och vissa blir kallade horor. Varför har vissa mer frihet än andra?

Genom att bilder censureras så har dessutom någon tagit friheten att bestämma vilka som är män och vilka som är kvinnor. Alla andra kön och icke-kön ignoreras och den dödliga transfobin flödar ut.

#VARNINGFÖRBRÖST handlar om att undersöka var gränsen går mellan att samhället tolkar vissa kroppar som sexuella/olämpliga och andra som normala/naturliga. Vad baseras det på? Varför?
Hela helgen, korridoren utanför Nanna och Oden, Folkets Hus

TORSDAG

Making space: raising hidden voices of the Swedish lgbtq+ movement
An information session on our new project, where the objective is to have an intersectional understanding of how homophobia, transphobia, biphobia and other intolerance is created in relation to an individual’s ethnic, social, cultural, or religious identity/background within the Swedish lgbtq+ movement. Organised together with Spectrum Umeå and SFQ (Swedish federation of lgbtq student organisations).
Event in english, accessible for wheelchair
Torsdag kl 12.15-13, Hörsal D, Lindelhallen, Umeå Universitet

Applied Theories of Expanding Minds, intro på svenska
Se info i början av programmet!
Torsdag kl 13, Konstfrämjandet

En kär lek med ord
Läsning, boktips och övningar om kärlek i alla former under Umeå Pride
Hur låter kärlek och vilka ord kan beskriva vad det innebär att älska någon? Tillsammans sätter vi ord på det speciella och fantastiska som det innebär att vara kär i den eller dem man vill.
Litteratur: Orden var är ni? av Klara Persson (Urax 2015) och
Allan och Udo av Minna Lindeberg och Linda Bondestam (Söderströms 2011). Ålder: ca 6-9 år.
Brytiga böcker är ett normkritiskt projekt som, tillsammans med bibliotekarier och kulturpedagoger, utvecklar metoder som förebygger diskriminering för barn mellan 3 -12 år. Brytiga böcker, som finansieras av Arvsfonden, drivs av Rättighetscentrum Västerbotten och Sensus Studieförbund.
Torsdag kl 13.30, Ålidhems bibliotek

En kär lek med ord
Läsning, boktips och övningar om kärlek i alla former under Umeå Pride
Hur låter kärlek och vilka ord kan beskriva vad det innebär att älska någon? Tillsammans sätter vi ord på det speciella och fantastiska som det innebär att vara kär i den eller dem man vill.
Litteratur: Orden var är ni? av Klara Persson (Urax 2015) och
Allan och Udo av Minna Lindeberg och Linda Bondestam (Söderströms 2011). Ålder: ca 6-9 år.
Brytiga böcker är ett normkritiskt projekt som, tillsammans med bibliotekarier och kulturpedagoger, utvecklar metoder som förebygger diskriminering för barn mellan 3 -12 år. Brytiga böcker, som finansieras av Arvsfonden, drivs av Rättighetscentrum Västerbotten och Sensus Studieförbund.
Torsdag kl 15.30, Ersbodabiblioteket

Applied Theories of Expanding Minds, intro på engelska
Se info i början av programmet!
Torsdag kl 16, Konstfrämjandet

Myter och verkligheter – En lesbisk Odyssé
Välkomna till det första labbet i projektet som ska hitta, skapa och synliggöra lesbisk historia i Norrland. Kom och hör mer om projektet, dela dina egna lesbiska spår från historien eller bara njut av de fynd vi hittills hittat. Projektet drivs av Lesbisk Makt, Sara Lindquist och Elfrida
Torsdag kl 16.00-17.00, Plectrum

Poly-fika
Kom och fika med oss på vårat poly-fika! Vi kommer hålla till på Café Station. Idén är att det inte ska vara särskilt uppstyrt. Det är bara att komma och hänga, prata om det som ni känner för och ha trevligt! Jag tar med något spel vi kan roa oss med om andan faller på. Jag tar också med en regnbågsflagga så ni hittar rätt.
Torsdag kl 18.00-21.00, Café Station

FREDAG

Bokfrukost
Välkommen till Bokfrukost i Kulturbageriet – spännande och aktuella boktips till morgonkaffet.
Oscar Wilde och Sarah Waters, klassiker och moderna favoriter på temat Pride.
Fredag kl 08.00, Kulturbageriet

Film: Beyond Gay
The Politics of Pride, By Bob Christie (Canada)
Canadian organizers of Vancouver Pride, also visiting Rio de Janeiro Pride and the aborted Moscow Pride attempt. Commenting on the courage of activists and the need of Prides all over the world. (85 min.)
Kortfilm: LGBT Monuments
From Visby to Auschwitz, By Willi Reichhold (Tupilak)
Photos of LGBT monuments in Visby — a ”peoples monument of stones built without official permission, to LGBT monuments in Auschwitz, Mauharusen, Berlin, Colonge, Amsterdam and Barcelona — honoring not only the victims of Nazi homophobic violence  but those persecuted, imprisoned and executed throughout the centuries around the globe. (4 min.)
Fredag kl 10.30-12.00, Nanna, Folkets Hus

 

Dreams of a Subversive Future: Sexuality, (Hetero)normativity, and Queer Potential in Science Fiction Film and Television
In this lecture cinema scholar Josefine Wälivaara illustrates and discusses questions around science fiction’s relationship to sexuality, and queer sexuality in particular. Organizer: SFQ Umeå
Fredag kl 12.00-13.00, Hörsal D, Lindellhallen, Umeå Universitet

Transpersoners livsvillkor –  Bemötande  –  HBTQ och åldrande
Livsvillkor kan vara väldigt olika p.g.av en palett av faktorer. Dessa behandlas. Huvudresultaten av en stor webbenkät från 2014 kommenteras.  Olikhetens inverkan på bemötandet berörs. – HBTQpersoner blir allt öppnare.Vilka följder får detta för äldrevården?
Fredag kl 12.30-13.30, Oden, Folkets Hus

B som i bortglömd?
Bisexuella drabbas av både homofobi, bifobi, binära ideal, mononormativitet och heteronormens osynliggörande. Slagen kommer dessutom både från hetero- och gaycommunityt. Detta är en workshop för bisnack, bikamp och bistrategier. Det är dags att sätta B:et i HBTQAI på agendan! Med Emma Swanström
Fredag 12.30-13.30, Nanna, Folkets Hus

Ungdomshälsan Umeå
Drop-in för HBTQ ungdomar upp till 23 år. Kom och testa dig, prata med en barnmorska eller hämta gratis kondomer.
Fredag kl 13.00-14.30

Fredagsmys
Vi har samling, vi pratar, skapar och myser med tema ”Pride! Kärlek! Rättigheter!”
Målgrupp: Barn i vuxet sällskap
Drop-in!
Fredag kl. 13.00-15.00, Västerbottens museum

Applied Theories of Expanding Minds, intro på svenska
Se info i början av programmet!
Fredag kl 13, Konstfrämjandet

Mansnormer och våld (workshop)
En inspirationsworkshop om mansnormer och hur en kan bryta destruktiva normer kopplat till våld.
Fredag kl 14.00-15.15, Nanna, Folkets Hus

”Jag kom inte ut. Jag blev mig själv.”
Föreläsning med Ann-Christine Ruuth, inspiratör,präst och transperson.
Fram till 60 års ålder var hon känd som Åke och kyrkoherde och chef i Teleborgs församling i Växjö. Det vållade stor uppmärksamhet när hon berättade att hon nu ville leva som Ann-Christine. Med humor och värme berättar hon om vägen till Ann-Christine, vad som menas med en transperson, om varför vi skrattar åt en karl i klänning men inte åt en kvinna i kostym och om normerna som styr våra liv. En föreläsning som egentligen handlar om att få vara sig själv och tillåta andra att vara det också.
Arrangör: Regnbågsgruppen, Svenska kyrkan i Umeå
Fredag kl 14.00-16.00, Oden, Folkets Hus

Regnbågssagostund under Umeå Pride
Marulks-Mia och Samira Svärdslukare tar oss med på jakt efter skatten vid regnbågens slut. Bland sabeltandade tigrar och nakenfisar ger vi oss ut. Vad kan det vara för en skatt och vad önskar vi oss allra mest?Kanske en egen glitterhäst!
Litteratur: Piraterna och regnbågsskatten av Sara Berg, Karin Frimodig och Maria Poll (Olika 2015). Malte Modig och glitterhästen av Karin Jacov och Kajsa Lind. (Idus 2015)
Ålder: från 3 år
Brytiga böcker är ett normkritiskt projekt som, tillsammans med bibliotekarier och kulturpedagoger, utvecklar metoder som förebygger diskriminering för barn mellan 3 -12 år. Brytiga böcker, som finansieras av Arvsfonden, drivs av Rättighetscentrum Västerbotten och Sensus Studieförbund.
Fredag kl 14.00, Holmsunds bibliotek

Applied Theories of Expanding Minds, intro på svenska
Se info i början av programmet!
Fredag kl 14, Konstfrämjandet

Drop in-vigsel
Du vet det där som aldrig blir av, som ni pratat om så många gånger men inte fått till? Som kan göras på tusen olika sätt med hur många gäster som helst? Vi vet hur svårt det kan vara och därför vill vi göra det extra enkelt att fokusera på det som är viktigast. Er livslånga kärlek.

Vi står för präst, musiker, bröllopsvittnen, kyrka och alkoholfritt bubbel efteråt Ni behöver bara ta med giltig legitimation och giltig hindersprövning så sköter vi resten. Umeå stads kyrka är öppen mellan klockan 15.00-20.00. Alla par som kommit innan kl 20.00 lovar vi att viga. Blir det köbildning får ni veta vilken tid det blir er tur. För mer info gå in på: www.dropinvigsel.se
Fredag kl 15.00-20.00, Umeå stads kyrka

Villkorad öppenhet? Ett samtal om rätten att vara sig själv som HBTQ-person i Västerbotten och världen
Deltagare: Ahmed Mohamed- somalisk författare, bloggare och människorättsaktivist, Evelina Lilieqvist- doktorand i etnologi med inriktning digital humaniora, Jasminé Mehho- nationell samordnare RFSL Newcomers, Christer Edeholt- bibliotekarie och ledamot RFSL Umeå

Moderator: Jenny Saba Persson och Klara Nygren, Rättighetscentrum Västerbotten.
Programmet inleds med att Ahmed Mohamed håller ett anförande underrubriken Gay, Black and unwelcome to Sweden (på engelska). Därefter samtalar panelen om de hinder som finns för hbtq- personer att vara öppna med sin sexualitet eller könsidentitet i Västerbotten. Hur ser villkoren ut för nyanlända hbtq-personer som kommer till Västerbotten och vad får myndigheters krav på öppenhet för konsekvenser? Vad görs och vad behöver förbättras när det gäller arbetet för hbtq- personers rättigheter i Umeå? Samtalet förs på svenska.
Fredag kl 15.00-16.30, PB-salen, Folkets Hus

Applied Theories of Expanding Minds, intro på engelska
Se info i början av programmet!
Fredag kl 15, Konstfrämjandet

Applied Theories of Expanding Minds, intro på engelska
Se info i början av programmet!
Fredag kl 16, Konstfrämjandet

HBTQ i fängelsemiljö – Kriminalvårdens möte med intagna transpersoner
Att det, inom fängelsepopulationen, kunde finnas intagna med könsidentitet och/eller könsuttryck som på olika sätt bryter mot traditionella genusnormer var en tanke som aldrig slagit mig – fram till den dag jag träffade en intagen transperson på anstalt.

Att vara hbtq-person inom Kriminalvården är, sett till en svensk fängelsekontext, ett eftersatt undersökningsområde inom svensk forskning. Samtidigt visar studier att gruppen har en utsatt position i fängelsehierarkin. Tillhandahåller Kriminalvården handlingsplaner eller självklara alternativ för personer som sträcker sig mellan, bortom eller är föränderliga mellan de två könskategorierna kvinna och man? Finns ett normmedvetna arbetssätt och hbtq-kompetens?

Med utgångspunkt i svensk och internationell forskning, ett examensarbete på ämnet (fil.kand) och egen erfarenhet som anställd inom Kriminalvården berättar Therese Brunzell om situationen för och bemötandet av intagna transpersoner på anstalt.
Fredag kl 16.00-17.00, Nanna, Folkets Hus

Min 6-åriga dotter är transsexuell, Johanna Engström

Mio intervjuar och för ett samtal med Johanna som berättar om och hur det är att få ett barn som kommer ut som transsexuell i tidig ålder. Om att lära sig något från grunden för att kunna förstå sitt eget barn, om svårigheter i förskolan och bland vänner, och om lyckan att få se sin dotter blomma ut som människa när hon får vara sig själv.
Fredag kl 17.00-18.00, Nanna, Folkets Hus

Feministiskt självförsvar (separatistiskt)
Du som definierar dig som tjej är välkommen att testa på Feministiskt självförsvar. Feministiskt självförsvar finns för att stärka tjejer i alla åldrar och strävar efter att tjejer ska känna sig trygga i det offentliga rummet. Under passet går vi bland annat igenom olika röst- och självförsvarstekniker. Stor vikt läggs vid den feministiska delen där vi pratar om systerskap, gör övningar och diskuterar det sexualiserade våldet.
Fredag kl 17.30-19.00, Nanna, Folkets Hus

Flytta på er- jag ska bli fri, Aleksa Lundberg
Min pappa vill helst att jag ska vara en hockeykille som gillar brudar och drar bögskämt. Istället är jag en bögkille som är tjej. Men det berättar jag ju inte.
Flytta på er – jag ska bli fri är den ocensurerade versionen av vår vilja att synliggöra transpersoner, starta en offentlig debatt och visa på det mångfacetterade i att tillhöra ett kön. Ett känslopolitiskt upprop för transpersoners mänskliga rättigheter. Det är dags för den svenska scenkonsten att inkludera transperspektivet och för oss konstnärer att ta plats som de vi är.
Fredag kl 18.00- 19.15, Studion

Ung på Pride
Ung på Pride är stället för alla som vill fira Pride utanför krogen! Vi har brädspel, poetry slam, pixelart-pyssel, workshops i speldesign, alkoholfri bar, DJ-spelning, filmvisning och mycket mer! Vi kör mellan kl. 19-24 under fredagkvällen på Kulturhuset Klossen på Ålidhem, allt är gratis.
Håll utkik i vårt event som uppdateras löpande
https://www.facebook.com/events/1087954011293220/
eller http://vasterbotten.sverok.se/pride-2016
Fredag kl 19.00- 24.00, Klossen, Ålidhem

Craft Friday UÅ
Under Ung på Pride arrangeras en Craft Friday UÅ där vi kommer göra girlanger/vimplar och plakat inför lördagens Pride-parad.
Craft Fridays UÅ är en mötesplats för unga som vill utveckla sin kreativitet. I ett myller av skapande inspireras vi av varandra och utforskar material, tekniker, design och hantverk i en öppen och tillåtande miljö. Denna vecka tillsammans med Ung på Pride på Klossen. Under kvällen slöjdar vi girlanger och andra utsmyckningar i garn och gör plakat till lördagens Pride-Parad. Det blir en färgsprakande kväll! Allt är gratis.
Fredag kl 19.00-24.00, Klossen, Ålidhem

Workshop i speldesign
Sugen på att börja skapa egna spel? Har du redan en fantastisk idé, men vet inte var du ska börja? Tycker du det finns för lite spel med queer-perspektiv och vill göra något åt detta?
Under två intensiva timmar kommer vi jobba analogt med att ta fram en spelprototyp som vi presenterar för varandra och om möjligt sedan även speltestar. Workshopen inleds med en genomgång av olika designverktyg.
Eventet är en del av Ung på Pride
Fredag kl 19.30-21.30, Klossen

Poetry slam-workshop
Testa på poetry slam! Vi har en skrivarstuga där ni får stöd och pepp att skriva ett eget framförande. Efter det blir det öppen scen för de som vill framföra något, det kan vara något ni skrivit under kvällen eller tidigare.
Eventet är en del av Ung på Pride
Fredag 19.45-20.45, Klossen

Hela Kakan
Kära Karin Hermansson, 14 år – det är Karin Hermansson, 34. Det är inte helt lätt att vara tonåring, att gå i åttan och vara den enda feministen i världen. Jag förstår att du står handfallen just nu och undrar en massa saker. Det är skitjobbigt och jag kommer aldrig glömma de här åren. Men jag ska säga dig ett och annat.
Feminist, provokatör, programledare och konstnär, älskad och omdebatterad. I sin nya bok Hela Kakan skriver hon om sin uppväxt och om hur blev hon den hon är idag. Hör henne berätta om sitt liv i ett samtal med Eva Gustafsson, projektledare för Brytiga Böcker
Arrangör Umeå Kultur  Kvinnohistoriskt Museum
Fredag 20.00-21.00, Vävenscenen

LÖRDAG

Poly? Att vara med flera!
Poly, flersamhet, relationsanarki, öppet förhållande,  det kan heta flera saker – men alla är namn på att ha erotiska och/eller romantiska relationer med fler än en person samtidigt. Kort inledning av föreläsaren och sedan samtal/workshop.
Lördag kl 10.00- 11.00, Oden, Folkets Hus

Gör din egen t-shirt eller pin till Umeå Pride-paraden
Stadsbiblioteket firar Umeå pride!
Gör ett skönt tryck på en t-shirt eller en kul pin till Umeå Pride-paraden. Ta gärna med en enfärgad ljus t-shirt annars finns det ett begränsat antal vita t-shirt också.
Lördag kl 10:00-12:30, plan 4 i Skapa, Umeå Stadsbibliotek

Fitta är fint! SuperShero revolutionen
Varför är Fitta ett skällsord? När jag fick veta vad Fitta betyder så blev jag glad, det är ju ett fint ord! Det är dags att vi kräver upprättelse, att vi tar tillbaka orden, att vi sträcker på oss och är stolta över vårt kön. Varför? – För att vi som har fötts med fitta är superhjältar!
Lördag kl 10:00- 11:00, Oden, Folkets Hus

Regnbågssagostund
Marulks-Mia och Samira Svärdslukare tar oss med på jakt efter skatten vid regnbågens slut. Bland sabeltandade tigrar och nakenfisar ger vi oss ut. Vad kan det vara för en skatt och vad önskar vi oss allra mest?Kanske en egen glitterhäst!
Litteratur: Piraterna och regnbågsskatten av Sara Berg, Karin Frimodig och Maria Poll (Olika 2015). Malte Modig och glitterhästen av Karin Jacov och Kajsa Lind. (Idus 2015). Ålder: från 3 år.
Brytiga böcker är ett normkritiskt projekt som, tillsammans med bibliotekarier och kulturpedagoger, utvecklar metoder som förebygger diskriminering för barn mellan 3 -12 år. Brytiga böcker, som finansieras av Arvsfonden, drivs av Rättighetscentrum Västerbotten och Sensus Studieförbund.
Lördag kl 11.00, Stadsbiblioteket, Väven

Nordic Co-operation with Eastern Europe, Tupilak
How co-operation, exchange and joint rainbow cultural projects boost solidarity, knowledge and awardeness both East and West — especially where
homophobia is becoming ever more violent and vicious.
Lördag kl 11.30- 12.30, Nanna, Folkets Hus

Intersex och kön, en grundkurs
Föreläsningen för dig som vill lära dig mer om intersex. Ellie Nordfelt pratar om intersex irelation till kön. Vad är egentligen kön? Hur skiljer sig intersex från transidentiteter, och varför ska intersex vara en del av HBTQI-kampen?
Lördag kl 11.30- 12.30, Oden, Folkets Hus

Skapande i Minimus
Pride-armband och kärleksflagga
Målgrupp: Barn i vuxet sällskap
Drop-in!
Lördag kl. 12.00-16.00, Västerbottens museum

Prideparad med Mimie Tim Märak, Tove Liliequist & Christer Edeholt!

Mimie Tim Märak- Politik, Poesi och Punk.
Som poet, urfolksfeminist och samisk queeraktivist står hon i front bland många syskon för att gör rätt för Europas enda urfolk. Poesi i form av text och rytmiskt tal. Teater och dans. Föreläsningar och samtal. Något av dom former hon väljer att göra sitt uttryck med.

Tal av Tove Liliequist från RFSL och Christer Edeholt

Vi samlas i Döbelns park 13.00 och går sedan därifrån.

Kärlekens mässa
Störst av allt är kärleken! För sjunde året i rad firar vi regnbågsmässa under Umeå Pride. Medverkande: Regnbågsgruppen, Mattias Hjalmarsson, Liza Lundqvist, Susanne Dahl m fl Kom och fira kärleken med oss!
Lördag kl 14.30, Umeå stadskyrka

Nördpicknick
Efter Prideparaden på lördagen träffas vi för en knytpicknick i Döbelns park. Sverok Västerbotten har ett nördquiz på plats med mölighet att vinna priser. Kom gärna utklädd.
Obs: Vid dåligt väder kan eventet byta plats eller ställas in. Håll utkik på eventets facebooksida eller vår hemsida.
Lördag efter paraden, Döbelns park

Bollywooddans
Kom och dansa och känn dig som en filmstjärna från Bollywood i en timme! Det blir roligt och festligt och en koreografi till en indisk hitlåt. Bollywood är världens största filmindustri, men konstigt nog fortfarande rätt okänd i Sverige.
Dansen är helt enkelt den dans som dansas i filmerna. Den här gången blir det en enkel och ganska modern koreografi som passar bra om vi är många.
Alla kan vara med. Kom som du är, men ta gärna av dig strumpor och skor, det brukar vara bäst att dansa barfota. Har du dessutom smycken eller indiska kläder så passa på att ta på dig det!
Medverkande: Ulrika Karlsson
Lördag kl 15.00-16.00, plan 4 i Upplev, Väven

Ett positivt liv med hiv
Peter har gjort en fantastisk resa i sitt liv. Han berättar öppenhjärtligt och känslofullt hur det är att leva med hiv i ett samhälle där okunskap och förutfattade meningar fortfarande präglar dagens samhälle. Ett värdefullt vittnesbörd som berikar oss.
Lördag kl 15.30- 17.00, Nanna, Folkets Hus

Intersex, förtryck och motstånd
Intersexpersoner utsätts för ”normaliserande” behandlingar för att tvingas in i tvåkönssystemet. En föreläsning av Ellie Nordfelt som utifrån egna erfarenheter pratar om vården, samhället och förtrycket samt hur motståndet ser ut och vad intersexrörelsen vill förändra.
Lördag kl 15.30- 16.30, Oden, Folkets Hus

”Invandrare” & Gay i Sverige, Zlata Wolim
10 år, på flykt från krig. Ena stunden flykting från Bosnien & Hercegovina, i nästa ”invandrare”. Muslim & Gay. Hon dumpade killen som älskade henne och gifte sig med en annan men inte med en man. Zlata har nu tagit det steget att berätta om sin resa i ett land med nya förutsättningar delvis genom berättelse och delvis genom sång.
Lördag kl 17.00- 18.00, Oden, Folkets hus

Panelsamtal Närstående till Transpersoner, FPES
Ett panelsamtal mellan närstående till transpersoner. Vi berättar om utmaningar och glädjeämnen med att leva nära en människa med transidentitet. Plats för frågor från publiken.
Samtalet leds av Ann-Marie Jönsson, Transföreningen FPES
Lördag kl 17.00-19.00, PB-salen, Folkets Hus

Queer och funkis
Hur ser intersektionen mellan queer och funkis ut? Hur kan en bli bättre på funkisinkludering inom ens egna organisation? En jävligt arg föreläsning med Nisha Ericsson om hur funkispersoner ständigt exkluderas och stängs ute (bildligt som bokstavligt talat!) från olika sociala sammanhang och rörelser.
Lördag kl 17.30-18.30, Nanna, Folkets Hus

Förfest med queer allsång!
Mäktig allsång som ackompanjeras av gitarr, piano och massa glitter. Kom och sjung med oss!
Lördag kl 19.00- 20.00, Plectrum

Umeå Pridefest 2016!
Info:

Pridefesten 2016


Event på Facebook:
https://www.facebook.com/events/1065384783569042/
Lördag kl 21.00, Teatercafét

SÖNDAG

“Mamma, jag är inte en flicka, jag är en pojke! Vad gör vi nu?”, Camilla Gisslow
Denna föreläsning tar dig från den dagen när mitt barn var fyra och ett halvt år och talade om för mig att hon inte var en flicka, utan en pojke och min resa som förälder och oss som familj. Den kamp han har fått utkämpa för att få vara sig själv och min kamp som förälder där jag har fått boxas mot de fördomar och normer som finns runt omkring oss i samhället och nära vardag. Föreläsningen kommer utmana dig själv i dina egna fördomar och normföreställningar. Hjälpa dig att bli mer öppen och våga bemöta det som vi inte alltid förstår. Den kommer öka förståelsen av vikten av mångfald i vårt samhälle. Hur världen blir större när vi vågar öppna oss och möta dem som inte faller inom norm-boxen. Föreläsningen kommer få dig att växa som person och ge dig inspiration till att våga vara dig själv, precis så fantastisk som du är.
Söndag kl 11.00- 12.30, Nanna, Folkets Hus

Skapande i Minimus
Pride-armband och kärleksflagga
Målgrupp: Barn i vuxet sällskap
Drop-in!
Söndag kl. 12.00-16.00, Västerbottens museum

QuB förlag: myter och verkligheter- en lesbisk odyssé i Norrland
Välkomna till det första labbet i projektet som ska hitta, skapa och synliggöra lesbisk historia i Norrland. Kom och hör mer om projektet, dela dina egna lesbiska spår från historien eller bara njut av de fynd vi hittills hittat. Projektet drivs av Lesbisk Makt, Sara Lindquist och Elfrida
Söndag kl 13.00- 14.00, Nanna, Folkets Hus

HBTQ-rörelsens nya utmaningar
Vad har Zumbapass eller Migrationsverket med Pride att göra? Vad händer egentligen i förorterna? När var Jonas Gardell någonsin relevant? En föreläsning om allt som är åt helvete med dagens HBTQ-rörelse. Med aktivisten Nisha Ericsson.
Söndag kl 11.00- 12.00, Oden, Folkets Hus

Håriga bröst – manlig amning som ideal och debatt
Blotta tanken på en pappa som ammar gör många upprörda, kanske för att det är en fråga där biologiska idéer om kön blir akuta. Men vilka möjligheter har cismän respektive transmän att amma? Hur har debatterna kring manlig amning sett ut – och vad säger det om vår syn på pappor?
Söndag kl 12.30- 13.30, Oden, Folkets Hus

Komma ut på jobbet, FPES
Föredraget berättar om att komma ut på jobbet som transperson. Det exemplifieras sedan med ett antal exempel ur verkligheten en del med namn andra anonyma. På slutet finns tid för frågor.
Söndag kl 14.00- 15.00, Oden, Folkets Hus

How co-operation, exchange and join rainbow cultural projects boost solidarity, knowledge and awardeness both East and West — especially where homophobia is becoming ever more violent and vicious, Tupilak
Why rainbow history and culture are powerful weapons against homophobia, intolerance, silence and invisibility.  Why the concept of a ”rainbow month” has finally come to the Nordic cities of Umeå, Stockholm and Vilnius.
Söndag kl 14.30-15.30, Nanna, Folkets Hus

Film: Out of Iran
Iran’s unwanted sone and daughters.  By Farid Haerinejad  (Canada/Iran).
Moving interviews with LGBT people forced to flee from Iran into exile, describing the sometimes violent persectuion and discrimination at home.  Also confirming that reaching a safe haven in Canada or elsewhere doesn’t always end the nightmares of the past. (62 min.)
Söndag kl 15.30-16.30, Oden, Folkets Hus

Film: Daddy and the Muscle Academy
Work and life of Tom of Finland.  By IIppho Pohjola
A blend of Tom of Finland’s historic, pioneering, erotic drawings with interviews with Finnish artist Touko Laaksonen himself not long before his death — art work which changed the way gays and the world viewed homosexual males. Tom’s work challenged the stereotype of gays as week, feminine creatures ashamed of their sexual contacts into strong, muscular and overly-endowed men staring proudly into a partner’s eyes. (55 min.)
Söndag kl 17.00-18.00, Oden, Folkets Hus

IN ENGLISH

Press the links to see a schedule in pdf!

schedule-whole-weekend

schedule-thursday

schedule-friday

schedule-saturday

schedule-sunday

BEFORE THE WEEKEND:

The Missionary, by Malin Hellkvist Sellén
Lesbian, Christian missionaries in Västerbotten in the beginning of the 20th century, is there a possibility they really existed? The choreographer and concepts creative Malin Hellkvist Selléns new show The Missionary claims it and brings you along a journey where you met women that in different ways weren’t a part of the ruling norms and conventions.

September  22nd ,  18.99 (Kvinnohistoriska)
September  23rd , 12.30 (Kvinnohistoriska)
September  24th , 11.00 & 15.00 (Västerbottens museum)
September  25th , 14.00 + talk (Kvinnohistoriska)

Applied Theories of Expanding Minds
September  23rd is the date when Konstfrämjandet Västerbotten has a vernissage of the video work “Applied Theories of Expanding Minds” (2011), produced by  the art collective Crystal Beacon. The exhibition is curated especially for Umeå Pride. A special public program is planned with a short presentation about queer art and film, related to the shows during the pride days.
The movie is 32 min long and is being showed an whole hour in the gallery. The short presentation before the movie begins is in both Swedish and English. The video work Applied Theories of Expanding Minds (2011) is a future depiction about Kenya wit documentary and fictive elements. After the independence from China, a group breaks free and creates a new life system with ceremonies with queer sight.
(Subtitles: English)
Free entrance
Co-organizer Rfsl Umeå, Umeå Newcomers and ABF Umeåregionen
September  23rd , 18-22, Konstfrämjandet Västerbotten, Kungsgatan 33

Write- and tell workshop
Short and fun write- and tell exercises in an exhibition with the theme “Pride! Love! Rights!”
Recommended for: Grownups
Register: Mail ingela.wall@vbm.se
Wednesday September  28th, 13.00-15.00, Västerbottens Museum

THE ENTIRE WEEKEND:

Art by Mattias Ohlsson, Regnbågsbiblioteket

Exhibition Gay history, Comfort Hotell Winn

Applied Theories of Expanding Minds
Info in the beginning of the program!
Thursday-Friday  13-17,
Saturday 12-16, The Gallery, Konstfrämjandet

SOJ: Kate Millett Farm – voices, photographs, bits and pieces from Kate Millet Farm
In 1978, feminist author Kate Millett founded an art colony for women in Poughkeepsie, USA, that remained in operation until the beginning of the new millennium. The colony was founded out of a belief that a gender specific community would provide an environment where women artists could work unencumbered by social stigma.

Millett is most known for Sexual Politics (1970) and her ground-breaking work for women’s liberation. She was a member of both the feminist and gay liberation movements that inspired feminist and lesbian separatist cultural and communal experiments in the 1970s.
Millett Farm, familiarly referred to as “The Farm”, evolved from incorporating elements of the radical feminist, gay liberation, and avant-garde movements.

A close friend of Millett expressed to us that The Farm was a workshop of Kate’s mind. Many past residents from The Farm tells about Millets strong vision for the colony, creating an experimental community devoted to both the production and the discussion of art made by women.

In 2010 Kate Millett invited S.O.J. to stay with her at The Farm. This became the starting point for our cultural portrait of this unique community. We are intrigued by The Farm both as a artist colony, a feminist community and as a social experiment. But most of all because of its act of opposition.
9 september- 1 october, Gallery Verkligheten

 

#VARNINGFÖRBRÖST
While people read as male can be topless without question and never have to think about conceal themselves, the bodies of people read as female is thought of as inappropriate, sexual and have to face harassments. It’s the same bodily organ. Some are celebrated and some har being called whores. Why do some have more freedom than others?
By censor pictures they also think they have the right to decide which ones are male and which ones are female. Every other gender or non-gender gets ignored and the lethal transphobia is being spread.
#VARNINGFÖRBRÖST is about examining where people draw the line between what bodies the society consider sexual/inappropriate and consider normal/natural. What is it based on? Why?
The entire week-end, the corridor outside Nanna and Oden, Folkets Hus

 

THURSDAY, SEPTEMBER 29TH

Making space: raising hidden voices of the Swedish lgbtq+ movement
An information session on our new project, where the objective is to have an intersectional understanding of how homophobia, transphobia, biphobia and other intolerance is created in relation to an individual’s ethnic, social, cultural, or religious identity/background within the Swedish lgbtq+ movement. Organised together with Spectrum Umeå and SFQ (Swedish federation of lgbtq student organisations).
Event in english, accessible for wheelchair
Thursday 12.15-13, Hörsal D, Lindelhallen, Umeå University

Applied Theories of Expanding Minds, intro in Swedish
Info in the beginning of the program!
Thursday  13.00, Konstfrämjandet

En kär lek med ord (A loving game with words)
Reading, book tips and exercises about love in all forms during Umeå Pride. How does love sound and which words can describe what it means to love someone? Together we put the special and wonderful that it means to love those we want to into words.
Literature: Words, where are you? By Klara Persson (Urax 2015) and Allan and Udo by Minna Lindeberg and Linda Bondestam (Söderströms 2011). Age: about 6-9 years old.
Brytiga böcker is a norm critical project that, together with librarians and culture educators, develops methods that prevents discrimination for children between the ages 3-12 years. Brytiga Böcker, that are financed by Arvsfonden, is run by Rättighetscentrum Västerbotten and Sensus Studieförbund.
Thursday  13.30, Ålidhems library
Thursday 15.30, Ersboda library

Applied Theories of Expanding Minds, intro in English.
Info in the beginning of the program!
Thursday 16.00, Konstfrämjandet

Myths and truths – A lesbian Odyssey
Welcome to the first lab in the project that is going to find and create lesbian history in Norrland and make it visible. Come and hear more about the project, share your own lesbian traces from history or just enjoy all of our findings. The project is run by Lesbisk Makt, Sara Lindquist and Elfrida.
Thursday 16.00-17.00, Plectrum

Poly-coffee
Come and drink some coffee/tea with us at our poly-hangout! We’ll be at Café Station. The idea is that it shouldn’t be that stiffened up. Just come and hang out, talk about what you feel like talking about and have a good time! I’ll bring some game to entertain us if we feel like it. I’ll also bring a rainbow flag so that you can find me.
Thursday 18.00-21.00, Café Station

 

FRIDAY, SEPTEMBER 30TH

Book breakfast
Welcome to Book breakfast in Kulturbageriet – exciting and current book tips to the morning coffee.
Oscar Wilde and Sarah Waters, classics and modern favorites in the pride theme.
Friday 08.00, Kulturbageriet

Film: Beyond Gay
The Politics of Pride, By Bob Christie (Canada)
Canadian organizers of Vancouver Pride, also visiting Rio de Janeiro Pride and the aborted Moscow Pride attempt. Commenting on the courage of activists and the need of Prides all over the world. (85 min.)
Short film: LGBT Monuments
From Visby to Auschwitz, By Willi Reichhold (Tupilak)
Photos of LGBT monuments in Visby — a ”peoples monument of stones built without official permission, to LGBT monuments in Auschwitz, Mauharusen, Berlin, Colonge, Amsterdam and Barcelona — honoring not only the victims of Nazi homophobic violence  but those persecuted, imprisoned and executed throughout the centuries around the globe. (4 min.)
Friday 10.30-12.00, Nanna, Folkets Hus

Dreams of a Subversive Future: Sexuality, (Hetero)normativity, and Queer Potential in Science Fiction Film and Television
In this lecture cinema scholar Josefine Wälivaara illustrates and discusses questions around science fiction’s relationship to sexuality, and queer sexuality in particular. Organizer: SFQ Umeå
Friday 12.00-13.00, Hörsal D, Lindellhallen, Umeå University

The living condition of transgender people – addressing/treating – LGBTQ and aging
The living conditions may vary a lot because of a lot of different factors. These are being treated. The main results from a big internet survey are being commented on. The differences effect on the treatment is touched. LGBTQ-persons lives are becoming more and more open. What are the consequences in the elderly care?
Friday 12.30-13.30. Oden, Folkets Hus

B as in betrayed?
Bisexuals are victims of homophobia, biphobia, binary ideals, mononormativity and are made invisible by the heteronorm. And, to make matters worse, both the hetero- and the gaycommunity is the reason we’re struggling. This is a workshop for bitalk, bistruggle and bistrategies. It’s time to put the B in LGBTQAI at the agenda!
With Emma Swanström
Friday 12.30-13.30, Nanna, Folkets Hus

Ungdomshälsan Umeå
Drop-in for LGBTQ youths to the age of 23. Come and get tested, talk to a midwife or get some free condoms.
Friday 13.00-14.30

Friday chill out
We have a meeting, we talk, create and chill with the theme “Pride! Love! Rights!”
Age: Children in the company of grownups
Drop-in!
Friday 13.00-15.00, Västerbottens Museum

Applied Theories of Expanding Minds, intro in Swedish
Info in the beginning of the program!
Friday 13.00, Konstfrämjandet

Masculinity norms and violence (workshop)
An inspiration workshop about masculinity norms and how you can break destructive norms related to violence.
Friday 14.00-15.15, Nanna, Folkets Hus

I didn’t come out. I became myself.
Lecture by Ann-Christine Ruuth, inspirer, priest and transgender.
Until she was 60 years old, she was known as Åke and vicar and boss in Teleborgs parish in Växsjö. It cause much attention when she announced that she now wanted to live as Ann-Christine. With humor and warmth she talks about the road to Ann-Christine, what it means to be transgender, about why we laugh at a man in a dress but not at a woman in a suit and about the norms that dictates our lives. A lecture that is really about to be allowed to be yourself and let others be themselves too.
Organizer: Regnbågsgrupeen, Svenska kyrkan in Umeå
Friday 14.00-16.00, Oden, Folkets Hus

Rainbow story telling during Umeå Pride
Marulks-Mia and Samira Svärdslukare brings us along on the journey towards the treasure at the end of the rainbow. Among saber-toothed tigers and bare bottoms  we travel. What kind of treasure could it be and what do we really wish? Maybe a glittering horse!
Literature: Piraterna och regnbågsskatten by Sara Berg, Karin Frimodig and Maria Poll (Olika 2015). Malte Modig och glitterhästen by Karin Jacov and Kajsa Lind (Idus 2015).
Age: 3 years and older
Brytiga böcker is a norm critical project that, together with librarians and culture educators, develops methods that prevents discrimination for children between the ages 3-12 years. Brytiga Böcker, that are financed by Arvsfonden, is run by Rättighetscentrum Västerbotten and Sensus Studieförbund.
Friday 14.00, Holmsunds library

Applied Theories of Expanding Minds, intro in Swedish
Info in the beginning of the program!
Friday 14.00, Konstfrämjandet

Drop-in wedding
You know that thing that never seems to happen, that you’ve talked about so many times but just never got to it? That thing that can be done in a thousand different ways with an infinite number of guests? We know ow hard it can be and therefore we want to make it simple for you to focus on the most important thing: Your lifelong love.

We fix a priest, musician, witnesses, church and alcohol-free drinks afterwards. The only thing you need to do is to bring a legit identification and a legit application for a marriage license and we will take care of the rest. Umeå stads kyrka is open between 15.00-20.00. We promise that every couple who arrives before 20.00 will get married. If there becomes a line you will get to know which time will be yours. For more info, visit: www.dropinvigsel.se
Friday 15.00-20.00, Umeå stads kyrka

Conditional openness? A discussion about the right to be who you are as an LGBTQ-person in Västerbotten and the world.
Participants:
Ahmed Mohamed – Somali author, blogger and human rights activist
Evelina Lilieqvist – PhD student in ethnology with a focus in digital humanities
Jasminé Mehho – National coordinator RFSL Newcomers
Christer Edeholt – Librarian and chairman RFSL Umeå

Moderator: Jenny Saba Persson and Klara Nygren, Rättighetscentrum Västerbotten
The program starts with Ahmed Mohamed giving a speech with the subheading Gay, Black and unwelcome to Sweden (in English).
Afterwards, the panel will have a discussion about the obstacles that exists for LGBTQ-people to be open about their sexuality or gender identity in Västerbotten. How does the conditions look like for the newly arrived LGBTQ-people that comes to Västerbotten and what consequences  is there when the authorities demands openness?  What is begin done and what needs to be done when it comes to the work for LGBTQ-people rights in Umeå?
The discussion will be in Swedish.
Friday 15.00 – 16.30, PB-salen, Folkets Hus

Applied Theories of Expanding Minds, intro in English.
Friday 15.00, Konstfrämjandet

Applied Theories of Expanding Minds, intro in English
Friday 16.00,

LGBTQ in prison environment – The Swedish prison and probation service meeting with transgender inmates.
That there would be inmates with gender identity and/or expression that in different ways differed from traditional gender norms was a thought that had never occurred to me – until the day I met a transgender inmate.

To be an LGBTQ-person in The Swedish prison and probation service is, in a prison context, a neglected study subject within Swedish research. At the same time, studies show that the group is in a vulnerable position in the prison hierarchy. Does The Swedish prison and probation service provide an action plan or obvious alternatives for people that reaches between, above or are fluid between the two gender categories woman and man? Is there norm awareness and lgbtq-competence present?

With the starting-point in Swedish and international research, an examination paper in the subject (bachelor of arts) and with her own experience as an employee at The Swedish prison and probation service, Therese Brunzell talks about the situation for and the treatment of transgender inmates.
Friday 16.00-17.00, Nanna, Folkets Hus

My 6-year old daughter is transgender, by Johanna Engström.
Mio is interview and have a dialogue with Johanna who’s share how it is to get a child who comes out as transexual in an early age. About to learn something new from the beginning to understand her own child, about difficulties in pre-school and among friends, and about the happiness to se her daughter blossom as a person when she is able to be herself.
Friday 17.00-18.00, Nanna, Folkets Hus

Feminist self-defense (separatist)
You identify as a girl and are welcome to try Feminist self-defense. Feminist self-defense exists to strengthen girls in all ages and strive for the fact that girls should feel safe in public spaces. We will practice different voice- and self-defense techniques.  We will focus on the feminist part where we will talk about sisterhood, do exercises and discuss the sexual violence.
Friday 17.30-19.00, Nanna, Folkets Hus

Move – I am going to be free, Aleksa Lundberg.
My dad wanted me to be an ice hockey jock that likes chicks and tells gay jokes. Instead I’m a gay guy that’s a girl. But I don’t tell him.
Move- I am going to be free is the uncensored version about our wish to shed light on transgendered people, start an open debate and show the multiple faceted about belonging to a gender. An emotional appeal for the transgender human rights. It is time for the Swedish performing arts to include the trans perspective and for us artists to take up space as those we are.
Facebook event: https://www.facebook.com/events/1104775239615406/
Buy tickets: http://biljettcentrum.com/evenemang/flytta-pa-er-jag-ska-bli-fri/
Friday 18.00-19.15, Studion

Young at Pride
Young at Pride is the place for everybody who wants to celebrate pride outside the bar! We have board games, poetry slam, pixel art crafts, workshops in game design, alcohol-free bar, DJ-performance, movies and much more! You’re welcome here between kl 19-24 during the Friday evening at Kulturhuset Klosset in Ålidhem. Everything is free.
Check in our event that still gets updated
https://www.facebook.com/events/1087954011293220/
or http://vasterbotten.sverok.se/pride-2016
Friday 19.00-24.00, Klossen, Ålidhem

Craft Friday UÅ
During Young at Pride a Craft Friday UÅ is arranged where we will create garlands/pennants and placards before the pride parade on the Saturday.
Craft Fridays UÅ is a meeting place for youths that want to develop their creativity. Within a swarm of creation we inspire each other and explore material, techniques, design and craft in an open and allowable environment. This week together with Young at Pride at Klossen. During the evening we craft garlands and other decorations in yarn and prepare the placards to the pride parade! It will be a colorful evening! Everything is free.
Friday 19.00-24.00

Workshop in game design
Do you want to start to create your own games? Do you already have an amazing idea, but don’t know where to start? Do you think there are too few games with a queer perspective and want to do something about it?
During 2 intense hours we will work analogous with creating a game prototype that we present to each other and if possible test the games. The workshop will get started by us showing you a couple of design tools.
The event is part of Young at Pride
Friday 19.30 – 21.30, Klossen, Ålidhem

Poetry slam-workshop
Try poetry slam! We have a writing workshop where you get support and encouragement and write your own performance. Afterwards, there will be open-mice evening, where you can perform something you have written during the night or before.
The event is part of Young at Pride.
Friday, 19.45 – 20.45, Klossen, Ålidhem

Hela Kakan
Dear Karin Hermansson, 14 years old – it’s Karin Hermansson, 34. It’s not easy to be a teen ager, be in 8th grade and be the only feminist in the world. I understand that you’re feeling helpless right now and are wondering about lots of things. It sucks and I will never forget these years. But, I can tell you a thing or two.
Feminist, provocateur, tv-show host and artist, loved and debated. In her new book Hela Kakan she is talking about her childhood and how she became the one she is today. Listen to the story about her life in a conversation with Eva Gustafsson, project manager for Brytiga Böcker.
Organizer Umeå Kultur Kvinnohistoriskt Museum
Friday 20.00-21.00, Vävenscenen

SATURDAY, OCTOBER 1st

Poly? To be with more than two!
Poly, relationship anarchy, open relationship, it can be called many things – but every one of them is a name of erotic and/or romantic relationships with more than one person at a time. A short introduction and then discussion/workshop.
Saturday 10.00-11.00, Oden, Folkets Hus

Make your own t-shirt or pin to the Umeå Pride-parade
Stadsbiblioteket celebrates Umeå Pride!
Make a nice print on a t-shirt or a fun pin to the Umeå Pride-parade. Bring a one colored, light t-shirt. We have a few If you don’t.
Saturday 10.00-12.30, Skapa, Umeå Stadsbibliotek, 3rd floor

Pussy is pretty! SuperShero revolution
Why is Pussy a foul word? When I learned what Pussy meant I became glad, it’s a pretty word! It’s time that we demand restitution, that we take that word back, that we hold our heads up high and be proud of our sexual organ. Why? – Because we who are born with a pussy is superheroes!
Saturday 10.00-14.00 Oden, Folkets Hus

Rainbow storytelling
Marulks-Mia and Samira Svärdslukare brings us along on the journey towards the treasure at the end of the rainbow. Among saber-toothed tigers and bare bottoms we travel. What kind of treasure could it be and what do we really wish? Maybe a glittering horse!
Literature: Piraterna och regnbågsskatten by Sara Berg, Karin Frimodig and Maria Poll (Olika 2015). Malte Modig och glitterhästen by Karin Jacov and Kajsa Lind (Idus 2015).
Age: 3 years and older
Brytiga böcker is a norm critical project that, together with librarians and culture educators, develops methods that prevents discrimination for children between the ages 3-12 years. Brytiga Böcker, that are financed by Arvsfonden, is run by Rättighetscentrum Västerbotten and Sensus Studieförbund.
Saturday 11.00, Stadsbiblioteket, Väven

Nordic Co-operation with Eastern Europe, Tupilak
How co-operation, exchange and joint rainbow cultural projects boost solidarity, knowledge and awardeness both East and West — especially where
homophobia is becoming ever more violent and vicious.
Saturday 11.30-12.30, Nanna, Folkets Hus

Intersex and gender, a basic course
The lecture for the one who wants to learn more about intersex. Ellie Nordfelt is talking about intersex irrelation to gender. What is gender, really? How is intersex different from trans identities, and why should intersex be a part of the LGBTQI-community?
Saturday 11.30 – 12.30, Oden, Folkets Hus

Creativity in Minimus
Pride-bracelets and love flag
Age: Children accompanied by grown-ups
Drop-in!
Saturday 12.00-16.00, Västerbottens Museum

Pride parade with Mimie Tim Märak, Tove Liliequist & Christer Edeholt!
Mimie Tim Märak – Politics, poetry and punk
As a poet, native feminist and Sami queer activist she is in the front among many sibblings to try to make things right for Europe’s only native people. Poetry in the form of text and rhythmic speech. Theater and dance. Lectures and discussions. Those are some of the forms she is choosing to express herself with.

Speech by Tove Liliequist från RFSL and Christer Edeholt

We gather in Döbelns park at 13.00 and walk together from there.

Mass of Love
Love conquers all! For the seventh year in a row we are celebrating rainbow mass during Umeå Pride.
Participants: The Rainbow group, Mattias Hjalmarsson, Liza Lundqvist, Susanne Dahl and others. Come and celebrate love with us!
Saturday 14.30 Umeå Stadskyrka

Geek picnic
After the Pride parade at Saturday we meet for a potluck picnic in Döbelns Park. Sverok Västerbotten has a geek quiz with the possibility to win some prizes. Why don’t you come dressed up in a costume?
If the weather is bad the event may change place or be cancelled. Keep yourself updated at our website or Facebook site.
Saturday after the parade, Döbelns park

Bollywood dance for everybody who is 8 years or older
Come and dance and feel like a movie star from Bollywood for one hour! It will be fun and festively and a choreography to an Indian hit song. Bollywood is the world’s largest movie industry, but oddly enough still rather unknown in Sweden.
The dance is simply the dance that is danced in the movies. This time it is a simple and quite modern choreography that fits a large group.
Everybody can join. Come as you are, but take off your socks and shoes, it’s usually easier to dance barefooted. If you have jewelry or Indian clothes, take your chance and bring them!
With: Ulrika Karlsson
Saturday 15.00-16.00, 3rd floor in Upplev, Väven

A positive life with hiv
Peter has done an incredible journey in his life. He is talking open-heartedly and emotionally about how it is living with hiv in a community where ignorance and preconceptions still rules. A valuable testimony that enriches us.
Saturday 15.30-17.00, Nanna, Folkets Hus

Intersex, oppression and resistance
Intersex people are exposed for “normalizing” treatments to be made to fit into the two gender system. A lecture by Ellie Nordfelt that, from own experiences, is talking about health care, the community and the oppression and also how the resistance looks like and what the intersex movement wants to change.
Saturday 15.30-16.30, Oden, Folkets Hus

“Immigrant” & Gay in Sweden, Zlata Wolim
10 years, escapes from war. One moment a refugee from Bosnia & Herzegovina, in the next an “immigrant”. Muslim & Gay. She dumped the guy who loved her and got married with another, but not with a man. Zlata has now taken the step to talk about her journey in a country with new conditions, partly through storytelling, partly through song.
Saturday 17.00-18.00, Oden, Folkets Hus

Panel conversation close ones to transgendered people, FPES
A panel conversation between close ones to transgendered people. We are talking about challenges and good things about living close to someone with a trans identity. There’s room for questions from the audience.
The conversation is led by Ann-Marie Jönsson, Transföreningen FPES
Saturday 17.00-19.00, PB-salen, Folkets Hus

About queer and ableism
How does the intersection between queer and being a victim of ableism? How can you include more within your own organization? A very angry lecture with Nisha Ericsson about how victims of ableism is constantly excluded and shut out from different social contexts and movements.
Saturday 17.30-18.30, Nanna, Folkets Hus

Pre-party with queer sing-a-long
Powerful sing-a-long accompanied by guitar, piano and a lot of glitter. Come and sing with us!
Saturday 19.00-20.00, Plectrum

Umeå Pride Party 2016!
Info:

Pridefesten 2016


Facebook-event:
https://www.facebook.com/events/1065384783569042/
Saturday 21.00, Teatercafét.

SUNDAY, OCTOBER 2nd

”Mom, I’m not a girl, I’m a boy! What do we do now?” Camilla Gisslow
This lecture takes you back from that day when my child was four and a half years old and told me that she was no longer a girl, but a boy and my journey as a parent and us as a family. The fight he has been made to fight for the right to be himself and my fight as a parent where I have been made to fight against the preconceptions and norms that are around us in our community and everyday life. This lecture will challenge you in your own preconceptions and norm notions. It will help you become more open and help you dare face what we not always understands. It will widen your understanding about the importance of diversity in our community. How the world becomes bigger when we dare to open ourselves and meet those who do not fit in the norm-box. This lecture will make you grow as a person and give you inspiration to dare yo be yourself, as amazing as you are.
Sunday 11.00-12.30, Nanna, Folkets Hus

Creativity in Minimus
Pride-bracelet and love flag
Age: Children accompanied by grownups
Drop-in!
Sunday 12.00-16.00, Västerbottens museum

Myths and truths – A lesbian Odyssey
Welcome to the first lab in the project that is going to find and create lesbian history in Norrland and make it visible. Come and hear more about the project, share your own lesbian traces from history or just enjoy all of our findings. The project is run by Lesbisk Makt, Sara Lindquist and Elfrida.
Sunday 13.00-14.00, Nanna, Folkets Hus

The LGBTQ-movements new challenges
What does Zumba or the migration agency has to do with Pride? What is really going on in the suburbs? When was Jonas Gardell ever relevant?
A lecture about everything that sucks with the LGBTQ-movement today. With the activist Nisha Ericsson.
Sunday 11.00-12.00 Oden, Folkets Hus

Hairy breasts – male breast-feeding as an ideal and debate
The bare thought of a dad breast-feeding makes many people upset, maybe because it is a question where biological ideas about gender becomes very close. But which opportunities have cismen and transmen got when it comes to breast-feeding? What have the debates surrounding the subject looked like – and what does it say about our view on dads?
With Sebastian Lönnlöv
Sunday 12.30-13.30 Oden, Folkets Hus

To come out at work, FPES
The lectures tells you about coming out at work as a transgendered person. It exemplifies later by with examples from real life, some with real names, some anonymous. At the end there is room for questions.
Sunday 14.00-15.00 Oden, Folkets Hus

How co-operation, exchange and join rainbow cultural projects boost solidarity, knowledge and awardeness both East and West — especially where homophobia is becoming ever more violent and vicious, Tupilak
Why rainbow history and culture are powerful weapons against homophobia, intolerance, silence and invisibility. Why the concept of a ”rainbow month” has finally come to the Nordic cities of Umeå, Stockholm and Vilnius.
Sunday 14.30-15.30, Nanna, Folkets Hus

Film: Out of Iran
Iran’s unwanted sone and daughters.  By Farid Haerinejad  (Canada/Iran).
Moving interviews with LGBT people forced to flee from Iran into exile, describing the sometimes violent persectuion and discrimination at home.  Also confirming that reaching a safe haven in Canada or elsewhere doesn’t always end the nightmares of the past. (62 min.)
Söndag kl 15.30-16.30, Oden, Folkets Hus

Film: Daddy and the Muscle Academy
Work and life of Tom of Finland.  By IIppho Pohjola
A blend of Tom of Finland’s historic, pioneering, erotic drawings with interviews with Finnish artist Touko Laaksonen himself not long before his death — art work which changed the way gays and the world viewed homosexual males. Tom’s work challenged the stereotype of gays as week, feminine creatures ashamed of their sexual contacts into strong, muscular and overly-endowed men staring proudly into a partner’s eyes. (55 min.)
Söndag kl 17.00-18.00, Oden, Folkets Hus