Program Umepride 2017

Välkomna till Umepride!

Under fliken Umepride 2017 kan du navigera dig mellan olika sidor om du hellre skulle vilja se programmet under en specifik dag, eller se en översikt över programmet.

Självklart har vi en pridefest på lördag, som ni kan läsa mer om här!

Pridefesten 2017

Programmet finns även på facebook: https://goo.gl/T3Smt9

Vissa föreläsningar teckenspråkstolkas. Leta efter i programmet. Vi har även sammanställt dessa föreläsningar här: https://queerforvaltningen.se/teckensprakstolkade-forelasningar-2017/
Ett event för dessa föreläsningar finns också på facebook: https://goo.gl/nrJCwF

Här finns en länk på ett fullständigt program en kan ladda ner:
Programbeskrivning 2017

 Ha en grym pride!

 


FÖRE HELGEN:


Everything remains
Dansföreställning och efterföljande samtal: Den egna kroppen som material – biografi och form.

En naken kropp är exponerad på en vit matta i ett mörkt rum. Sakta börjar kroppen röra sig och med långsamma gester bjuder den in publiken att möta dess historia. En personlig berättelse om fysisk förändring av kön, om genus om kroppens begränsningar.
Datum: 22/9
Tid: 19-21
Var: Norrlandsoperan


Pysselkväll inför paraden
Kom om pyssla på Hamnmagasinet. Vi gör flaggor och pins, vi skapar med färg, penslar, tyg och tråd. Möjlighet finns också att skapa tavlor eller plakat. Bara fantasin sätter gränser!
Datum: 26/9 till 29/9
Tid: 18-22
Var: Hamnmagasinet


Drop in Ungdomshälsan
För dig som har frågor om sex, kön, kropp eller behöver någon att prata med finns Malin (Barnmorska), Eva och Albin (samtalsledare) och Jonas (Distriktssköterska). Anna Valverius projektledare för Umepride kommer också titta in en stund. Du kan också få gratis kondomer och testa dig för könssjukdomar. Alla besök på Ungdomshälsan är gratis. Alla som jobbar här har tystnadsplikt.
Datum: 27/9
Tid: 17.00-19.30
Var: Ungdomshälsan

 


HELGEN:


FREDAG


Mitt i Allt – podcast
Alla människor har en story som är värd att berättas och som
andra kan lära sig något av. I samband med Pride 2017 har vi
gjort en Pride-special där tre personer delar tankar kring
HBTQ-frågor i kyrkan. Lyssna gärna på detta och alla andra
avsnitt via iTunes eller valfri podcast-app.
Arrangör: Svenska Kyrkan i Umeå
Släpps ca 09.00


Regnbågssagostund
Kom och lyssna på Sagor på temat regnbåge och HBTQ. Rekommenderat från 3 år.
Tid: 10
Var: Väven, Umeå stadsbibliotek, Sagorummet, plan 4


Pridepyssel
Tillsammans Pysslar vi i regnbågens alla färger och med tema pride och HBTQ. Alla åldrar är välkomna!
Tid: 13-15
Var: Väven, Umeå stadsbibliotek, skapa formverkstad, plan 4


Fredagsmys
Kärlek åt alla! Samling, skapande och mys för barn och föräldrar!
Tid: 13-15
Var: Västerbottens museum, Minimus


Queer teologi – så funkar det!
Föreläsning med Johanna Wickberg, ordförande i Riksförbundet EKHO – ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer och prästkandidat för Göteborgs stift.

Tro och hbtq är inte oförenligt, utan tillsammans kan de skapa mening och hopp – både i kyrkan och hos var och en av oss. Teologin kan inspirera kampen för allas lika värde och utmana förtryckande tankar om vem som kan vara skapad till Guds avbild och inte. Vissa bibelpassager har lästs av hbtq-personer under hundratals år, verser som bekräftar hbtq-personers erfarenheter och liv.
Tid: 13-14
Var: Folkets hus, Oden


Drop-in vigsel
STÖRST AV ALLT ÄR KÄRLEKEN

Du vet det där som aldrig blir av, som ni pratat om så många gånger men inte fått till? Som kan göras på tusen olika sätt med hur många gäster som helst? Vi vet hur svårt det kan vara och därför vill vi göra det extra enkelt att fokusera på det som är viktigast. Er kärlek!

Säg JA till varandra under årets Pride. Svenska kyrkan i Umeå erbjuder drop in-vigsel i Umeå stads kyrka. Vi står för präst, musiker, lokal för vigsel och bröllopsvittnen. Vi har till och med gjort ett urval av psalmer och sånger. Det enda ni behöver göra är att ansöka om hindersprövning via skatteverket.se i god tid och ta med er det giltiga intyget samt giltiga id-handlingar till kyrkan. Kom ihåg: Störst av allt är kärleken! Mer info: www.dropinvigsel.se
Tid: 15-20
Var: Stadskyrkan


Ung på Umepride
Fredagen innan paraden fylls hamnmagasinet med Pridepyssel, Happy Pride Hour, poesi och uppträdanden! Vi trivs tillsamman, fikar och pysslar medan uppträdanden i olika former underhåller oss! På scen Nasteo Osman med flera. Utöver det vanliga utbudet i kaféet kommer det finnas alkoholfria drinkar.
Tid: 15-23
Var: Hamnmagasinet


Är du också trött på normer som säger att alla ska vara heterosexuella eller cis? Vill du arrangera en biovisning, men vet inte hur en söker pengar? Eller funderar du på hur en startar bokcirklar för hbtq-ungdomar?
Kom då till RFSL Ungdoms kreativa workshop om aktivism på Hamnmagasinet! Vi kommer prata om personliga drivkrafter, olika sätt en kan vara aktivist på och vilka organisationer som en kan samarbeta med. Du får också tid och hjälp att planera en aktivistisk handling, vilket kan vara allt från manifestationer och insändare till normkritiska bingokvällar och konserter. Denna workshop är öppen för dig som är upp till 26 år gammal.

Tid: 16-18, Hamnmagasinet, tomrummet


Samtal om hbt frågor inom islam
Denna föreläsning teckenspråkstolkas
Samtal med Akbar Abdul Rasul, akademiker ,om inkludering av hbt rättigheter inom tolkningar av islam och olika etablerade rörelser inom islam som lyfter upp dessa frågor – ett öppet samtal om nya tolkningar inom islam .
Tid: 15-16
Var: Folkets hus, Oden


Hbtq och Uganda

Kalyango Eddy, en homosexuell aktivist från Uganda berätta om hur situationen för hbtq-personer ser ut i Uganda just nu.

Tid: 16.15-17.15, Folkets hus, Nanna


Neo-fittorna!
Denna föreläsning teckenspråkstolkas
Xenia Klein samtalar med sig själv om neo-fittor. Ett samtal fyllt med tankar om vård, kropp, forskning och frågor om allt det vi ännu inte vet. Xenia Klein är konstnärinna och studerar för tillfället på Konstfack i Stockholm. I serien Tjejer Som Oss, SVT Play, kunde vi se små delar av hennes vardag.
Tid: 17.30-18.30
Var: Folkets hus, Oden


DROSKAN – 29/9 – UMEÅ QUEER CLUB NR
Så mina fina, då var det ännu igen att tvinna klassisk dansmusik med gästernas färger i ett natt som ni sent kommer glömma. Låt oss träffas, härja, festa, dansa och umgås under fredagen och peppa upp inför lördagens pridetåg. TQ kör denna afton en uppvärmning av rang inför helgens regnsbågsparad med gästande Djs och välkända ansikten.

Kvällen till ära kommer Umeås radarpar Frida Selander och Evelina Lindahl inleda den regnbågsaktiga helgen med med hits och moving musik. Tillsammans med ett stadigt och välflankerad TQ crew så finns det många garantier att det blir ett musikaliskt arrangemang som ni sent kommer att glömma.
DJ:set
FRIDA SELANDER
EVELINA LILIEQUIST / Dj EXPLOSEVE
TQ CREW
Tid: 22-02, Droskan, 18 år (leg)


LÖRDAG


Informationsträff på tema Vägar till föräldraskap
Funderar du kring föräldraskap? Är assisterad befruktning en möjlig väg, som du vill höra mer om? I så fall är du varmt välkommen till vår träff om assisterad befruktning på klinik. Till samtalet kommer representanter från IVF-kliniken på NUS som svarar på dina frågor. Träffen arrangeras av RFSL Umeå och Queerförvaltningen
Tid: 10-11
Var: Hamnmagasinet, Caféet


Förfest för regnbågsfamiljer
Kom och dansa, skapa glittriga plakat till paraden eller matcha din bästa pride-utstyrsel med en ansiktsmålning. Vi bjuder på kaffe, saft och fika. Arrangeras av RFSL Umeå i samarbete med Queerförvaltningen och Hamnmagasinet. Vi går gemensamt till Paraden
Tid: 10-12.30
Var: Hamnmagasin, Tomrummet


Pyssel inför prideparaden
Gör egna t-shirts och pins!
Tid: 10-12.45
Var: Väven, Umeå stadsbibliotek, Skapande formverkstad, plan 4


Queerhet i en kolonial kontext
Denna föreläsning teckenspråkstolkas
Tobias Poggats är en queeraktivist från Gällivare i Sápmi. Han har en bakgrund i journalistik och beteendevetenskap, och har turnérat med den queera, anti-nationalistiska föreställningen ”Vahák – våld” på Ögonblicksteatern. Genom åren har Tobias arrangerat samiska pridefestivaler, utbildat organisationer om samiskhet och queerhet, och arbetat i aktivistiska miljöer för att stärka de mänskliga rättigheterna för urfolket i norden. Nu välkomnar han er att ta del av en föreläsning Umeå.
Tid: 11-12
Var: Folkets hus, Oden


Prideparaden
Vi samlas i Döbelnspark och går genom Ume. Vi sprider vårt budskap om hbtq+ och allas lika värde med en parad fylld av glädje och kärlek. Vi finns och vi syns! Tillsammans gör vi skillnad. Tillsammans tågar vi för allas rätt att vara den en är och älska den en vill!

Vid paradens slut kommer tal att hållas och en sång eller två. Det blir också starten på Nordic rainbow month. Kom och gör umepride 2017 och Paraden så stor och bra som den bara kan bli!
Tid: 13-15
Var: Döbelns park


Nördpicknick med Sverok
Fira Pride tillsammans med Sverok Västerbotten! Kom utklädda till olika karaktärer eller i din bästa fandomtröja på en gemensam picknick i SF-parken.
Vi bjuder på dricka och arrangerar ett roligt Quiz med frågor om allt från Harry Potter till Zelda!
Tid: 15-17
Var: SF – parken


Oförenliga identiteter? Ett samtal om regional tillhörighet, queerhet, föreställda gemenskaper och orienteringarna däremellan
Välkomna att lyssna till och delta i ett samtal med Tobias Poggats och Evelina Liliequist om queerhet i relation till glesbygdsidentitet. Under flera decennier har att ”komma ut ur garderoben” varit en av de mest centrala narrativen i formandet av en queer identitet. Men komma ut-processen har också varit tätt förknippad med en rörelse: en orientering mot storstaden där livet sägs kan börja, långt borta från glesbygden som ibland beskrivs som homo- och transfobisk. En uppfattning luckras upp och ifrågasätts genom att ta in nya perspektiv. Med utgångspunkt i gemensamma erfarenheter av att dels ha glesbygdsrötter men också av att vara hbtq-personer resonerar vi i samtalet kring hembygd, grupptillhörigheter och villkor för gemenskap.

Kan en vara både glesbygdsbo och queer eller är det oförenliga identiteter? Innebär omorienteringar i livet alltid att en måste gå vilse från där en kom ifrån? Vilka normer måste en passa in i för att få vara med i gemenskaper kopplade till hemorten, men också i queera sammanhang? Och kan det betraktas som queert att välja periferi framför centrum, land före stad?

Presentation av samtalsdeltagarna:

Tobias Poggats: Queeraktivist, same, journalist, med rötter i Gällivare som vill uteckla och skapa fler queera identiteter i Sápmi.

Evelina Liliequist: doktorand i etnologi med forskningsintresse och privat anknytning till frågor om queerhet och landsbygd.
Tid: 16-17.30
Var: Folkets hus, Grim


Kärlekens mässa
Fira Kärlekens mässa med oss! Sång och delanden med Deborah Klingsell, Johanna Wickberg, Johan Danielsson & Marielle Karlsson. Regnbågsgruppen.
Tid: 16-17
Var: Stadskyrkan


Lesbisk speeddating
Kom och träffa andra över snabba pratstunder! Evenemanget riktar sig till dig som är icke-man och är intresserad av kvinnor. Ni kommer rotera och få prata med varandra i några minuter. Förbestämda samtalsämnen kommer ges för att göra det lättare att komma igång med snacket, men ni får så klart prata om annat ifall ni hellre vill det.
Tid: 16-18
Var: Hamnmagasinet, Fack 2


Paraplybegreppet BDSM
Denna föreläsning teckenspråkstolkas
I den här föreläsningen ges en nyanserad bild av BDSM. Föreläsningen kommer bland annat inkludera : Dominanta, Bottoms, underkastelse, SM, rollspel, psykisk dominans, bondage, , fester, 24/7, Service Tops och allt där i mellan.
Tid: 16-17
Var: Folkets hus, Oden


Poly – att leva flersamt
Denna föreläsning teckenspråkstolkas
Hur är det att gå utanför tvåsamhetsnormen och välja att ha romantiska och sexuella relationer med fler än en person? Det här är en föreläsning för dig som är nyfiken eller nybörjare (eller kanske nyfrälst) på flersamheten och vill veta mer. För dig som vill reda ut de vanligaste farhågorna. För dig som vill höra om det härliga med att leva flersamt.
Tid: 17-18
Var: Folkets hus, Nanna


Bihäng och surr i biqupa!
Har du erfarenheter, tankar och nyfikenhet som rör det bisexuella, pansexuella och queera spektrat? Kom och häng med likasinnade! Tillsammans sätter vi punkt för en era av mellanförskap, osynliggörande och bifobi.
Tid: 18-20
Var: Hamnmagasinet, Tomrummet


Workshop – Flogging/Impact Play med KimZ
Kom och lyssna och se KimZ berätta och demonstrera flogging och impact play. KimZ har hållit flera workshops på temat i Flogging Devils namn och nu låter han alla om är nyfikna få en glimt av vad det handlar om.

Du kommer att få möjlighet att se olika varianter av floggers, ställa alla dina frågor, prova på flogging som top eller bottom.
Tid: 18-20.30
Var: Folkets hus, Oden


Prata poly personligt (panelsamtal)
Har du funderat över poly eller relationsanarki? Vill du prata med en eller flera personer om dessa ämnen? Ställa frågor, bolla tankar eller bara diskutera fritt? Här finns personer med erfarenhet av flersamhet på plats att svara på dina frågor. Välkommen!
Tid: 18.15-19.15
Var: Folkets hus, Grim


Pridefesten 2017!
VÄLKOMNA till den officiella Pridefesten 2017! Festa i Prides namn med andra grymma hbtqi+personer, lyssna på fantastiska framträdanden, dansa till grymma DJ:s och ha riktigt kul helt enkelt! Lyssna på Maxida Märak och andra dj:s!

Läs mer antingen på vår hemsida: https://queerforvaltningen.se/pridefesten-2017/
Eller på facebookeventet:

goo.gl/M9PBg2

Tid: 22-02
Var: REX
Åldersgräns: 20
Pris: 150 kr

 


SÖNDAG


Making Space – Umeå Pride
SFQ presents their intersectional and anti-racist project, Making Space: Raising hidden voices of the Swedish LGBTQ+ community. The lecture will highlight:

– How homophobia, transphobia, and racism are experienced within and outside of the LGBTQIA+ community for people with non-normative ethnic, social, cultural, or religious identity/backgrounds?

– How can our organization and the wider lgbtqia+ community be more inclusive, welcoming, and empowering for those of us who experience discrimination or feel that we do not belong.

Hosts: Rachel and Kabir, Swedish federation of LGBTQIA+ students (SFQ) Föreläsningen är på engelska / The lecture is in English. Lesbisk Frukost tillsammans med SFQ kommer också bjuda på vegansk fika / Lesbian Breakfast together with SFQ will provide vegan snacks/fika.
Tid: 12-14
Var: Väven, Umeå stadsbibliotek plan 4, Upplev multisal


Skapande Söndag
Kärlek åt alla! Vi frossar i flaggor och hjärtan! Drop in med regnbågsglatt skapande
Tid: 12-16
Var: Västerbottens museum


The power of rainbow culture and history! Nordic Rainbow Co-operation with Eastern Europe!
Denna föreläsning teckenspråkstolkas 
Kortfilmer som belyser hbtq-personer i östeuropa blandas med tanke och reflektion. Filmerna som kommer visas är: They Still Smile (Belarus 60 min), Unchechen (violent interrorgation of gays in Chechnya 4 min) och LGBT Monuments (Sweden to Auschwitz to Berlin to Barcelona 4 min)
Tid: 12-13.45
Var: Folkets hus, Nanna


Att vara bög på de heterosexuellas villkor –homonormativitet och internaliserad homofobi.
Denna föreläsning teckenspråkstolkas
Emil Åkerö är kulturvetare speciellt inriktad på gestaltningen av samkönat begär mellan män. I sin föreläsning använder han kulturella exempel för att diskutera normer inom HBTQ-spektrumet, dess förhållande till heteronormativitet och vilka konsekvenser det får.
Tid: 14-15.30
Var: Folkets hus, Oden


Diskriminerande och exkluderande lagar
Denna föreläsning teckenspråkstolkas
Vad är HBTQI-rättigheter? Hur ser det ut med diskriminerande och exkluderande lagar runt om i världen? Vi ger er en överblick globalt, europeiskt och sist lägger vi Sverige under luppen. Hur kränks HBTQI- personers rättigheter genom lagar i Sverige idag?
Denna föreläsning arrangeras av Queer Amnesty Umeå
Tid: 16-17
Var: Folkets hus, Oden


Arga Bin sticks- Om osynliggörande och mellanförskap i regnbågsspektrat
Denna föreläsning teckenspråkstolkas
Det är dags för bikamp och birörelse. Detta är en föreläsning som manar till motstånd mot den historia som raderat bisexuella ur regnbågsrörelserna. Här välter vi monosexuella normer, höjer våra röster mot osynliggörandet, vänder ut och in på mellanförskapet och surrar om begrepp som pan och queer i relation till bisexualitet.
Tid: 17.15-18.15
Var: Folkets hus, Nanna


EFTER HELGEN


Konst- och berättarworkshop
Umeå förr och nu ur hbtq-perspektiv. Vi gör enkla, roliga skriv- och berättarövningar. Ta och ge av dina och andras berättelser!
Anmälan till museipedagog ingela.wall@vbm.se
Datum: 4/10
Tid: 13-15
Var: Västerbottens museum