Program – Lördag

Lesbisk frukost – paradpepp!

Välkommen på Lesbisk Frukost!
Kom och ät frukost, häng med andra som vill vara del av en lesbisk gemenskap.
Vi peppar tillsammans med glitter och glamour inför paraden! De som vill går sedan gemensamt i paraden.

Anmälan via https://lesbiskmakt.nu/lesbisk-frukost-paradpepp

Kl. 9.30 – 11.30
Kulturväven

LGBT history – a bridge from the past to the future

Examples of LGBT historic men, women and trans persons over the millenniums and around the world.  Also using short films and distributing A-3 size art and photography from the Tupilak (Nordic rainbow culture workers) and ILGCN (international rainbow culture network) International Travelling Exhibition (works from over 50 nations).

Kl.10.00 – 10.45
Folkets hus, Nanna

Häng för regnbågsfamiljer inför paraden

Kom, fika och träffa andra familjer! Tillsammans målar vi en stor, regnbågsbanderoll till paraden.

Vi bjuder på kaffe, saft och enklare fika. Mat finns att köpa nere i caféet på Hamnmagasinet. Efter träffen går de som vill gemensamt till paraden. Där får gärna ännu fler familjer ansluta till familjesektionen. I år behöver vi vara fler än någonsin!

Alla familjer, stora som små, är varmt välkomna. Inget medlemskap i RFSL krävs och det är kostnadsfritt.

Träffen arrangeras av RFSL Umeå i samarbete med Queerförvaltningen och Hamnmagasinet.

Kl.10.00 – 11.40
Hamnmagasinet

Fördjupning om trans – Best of popkollo❤️Umepride

För det här passet har vi bjudit in RFSL Umeå som kör en fördjupningsutbildning om transfrågor och transpersoners livsvillkor. De beskriver det såhär:

Vi utgår ifrån olika begrepp som cis, trans, binär, ickebinär, könsuttryck och könsidentitet. Vad betyder de och vilka begrepp är aktuella?
Föreläsningen tar upp hur normer kring kön och identitet påverkar transpersoners hälsa och livsvillkor, med hjälp av forskning och statistik. Du får också tips på hur alla ska kunna få ett gott bemötande, oavsett kön, könsidentitet och könsuttryck. Under passet varvas föreläsning med diskussion och övningar.

Kl.10.15 – 11.45
Hotell Dragonen

Tryck en egen, stolt Pridepåse – c/o Väven

Välkommen till Skapa formverkstad på plan 4 i Väven. I dag trycker vi på tygväskor att använda i dagens prideparad eller vid andra tillfällen! Det är gratis, passar alla åldrar och material finns.
Vill du trycka på en t-shirt kan du ta med en egen hemifrån.

Kl.10.30 – ca 11:45
Skapa formverkstad, plan 4, Umeå stadsbibliotek Väven

Vård och vardag för en transkvinna i Västerbotten

Jag berättar om mina erfarenheter som transkvinna, beskriver vårdprocessen och berättar även om hur detta tagits emot hos familj, släkt, vänner och på arbetsplatsen. I föredraget ingår också perspektiv på hur det är att leva som transkvinna i en mindre by på landet.

Kl.10.45 – 11.45
Folkets hus, Oden

PRIDEPARAD!
❤️?????

Vi börjar i Döbelns park för lite information och ett brinnande starttal av Timimie Märak.
Sedan går vi tillsammans genom Umeå centrum och visar att vi är många som kämpar för och stöttar hbtqia+rörelsen!
Vi kommer tillbaka till Döbelns park där det kommer att hållas tal av Bill Schiller, från Tupilak, Nordic Rainbow Culture workers.

Några få punkter med regler för paraden kan du läsa på:

Queerforvaltningen.se/umepride-2018/paradregler

Ta med nära och kära, vi ses i Döbelns park!

Kl.12.00 – ca 14.30
Döbelns park

Normer och makt – med popkollo

Under detta pass får du lära dig om Popkollos metoder kring normer och makt, hur en skapar tryggare rum och får kreativiteten att flöda!

Vi varvar teori med interaktiva övningar och jobbar med verkliga scenarion för att du ska kunna applicera dina kunskaper på situationer i din närhet.

Vill du delta? Skicka din anmälan till ’sanna.bergman@popkollo.se’.

Kl.12.45 – 13.30
Hotell Dragonen

Timimie Märak – politik, punk och poesi

Timimie står i frontlinjen bland många syskon från hela Sápmi.
En poet, urfolksfeminist, samisk queeraktivist.
Under de senaste åren har ni sett Timimie leda tåg och läsa på många av Sveriges Pride festivaler. Hållit i workshop och föreläsningar för alla från norr till söder.

Mer information kommer!

Kl. 14.45 – 15.45
Folkets hus, Grim

Tvångssteriliseringar

Ett samtal om kampen för avskaffandet av tvångssterilisering av transpersoner. Hur såg den ut? Hur kändes det när avskaffandet äntligen kom och vad kan det betyda för transpersoners livsvillkor i Sverige i framtiden?

Kl.14.45 – 15.45
Folkets hus, Oden

Panelsamtal: Umeås musikhistoria

Umeå som musikstad då och nu – ur ett jämlikhetsperspektiv!

Med Tove från SGTB och Du Är Queen, Armita från Vuxenskolan, Ester från Midgårdsskolan. Modereras av Jon från Popkollo.

Kl.14.45 – 15.45
Hotell Dragonen

Politikerdebatt

Är du nyfiken på vad Umeås största politiska partier har att säga om HBTQ-frågor? Kom till vårt panelsamtal med representanter för olika politiska partier. Alla partier i fullmäktige utom SD är inbjudna.

Moderator: Ola Nordebo

Kl. 16.00 – 17.00
Folkets hus, Grim

Regnbågsmässa ”Gör inte skillnad på människor”

Gör inte skillnad på människor!

Kom och fira Regnbågsmässa med oss!

Sång och tankar av Frida Selander, Regnbågsgruppen med vänner.

Kl.16.00-17.00
Umeå stads kyrka

Perspektiv på BDSM och fetisch – utövare berättar

Är du nyfiken på BDSM och fetisch? Undrar du över vad som egentligen är grejen med bondage, maktutövande eller kanske har du funderat på varför hjärtat slår dubbelslag inför åsynen av ett par riktigt snygga skor?

I den här panelen berättar personer som sysslar med olika typer av BDSM praktiker om sina egna preferenser och intressen men också om grundförutsättningar för BDSM-utövande som samtycke, kommunikation och självdistans. Vi utforskar BDSM och fetisch som praktik, krydda och läggning.

Kl.16.00 – 17.00
Folkets hus, Nanna

Synvändor som ger innanförskap istället för utanförskap

Vi granskar våra normer för hur vi ser på kön och sexualitet. Vi ändrar de ord vi använder och skapar ett öppet synsätt bortom föråldrade normer. Två synvändor förändrar hur vi indelar varandra efter kön och sexuell läggning. Utanförskap ersätts av innanförskap.

Kl. 16.00 – 17.00
Folkets hus, Oden

Hur jag nästan dog

Självmord omgärdas fortfarande av okunskap, myter och fördomar. Ska självmorden minska måste fler känna sig bekväma i att sätta ord på hur vi mår.

”Jag vet att jag inte är ensam om att ha haft svårt att komma ut. Jag vet att hbtq-gruppen är överrepresenterade vad gäller psykisk ohälsa. Skälet till mina självmordsförsök är att jag i decennier behållit en hemlighet för mig själv. En hemlighet jag var livrädd för att berätta om.

I min föreläsning berättar jag om min resa. Hur min exfru och mina barn reagerade när de fick reda på att jag är homosexuell. Och hur mitt liv förändrats till det bättre i och med att jag nu är öppen om min sexuella läggning.
En hemsk historia med ett lyckligt slut.

Lyssna också på hur jag engagerat mig i Suicide Zero, för att få mer kunskap och kunna bidra så att andra inte ska se döden som en utväg.

En föreläsning av Dan Eriksson.

Kl. 17.30 – 18.30
Folkets hus, Oden

The Power of Rainbow Culture vs. Homophobia and Silence

Examples of LGBT culture over the millenniums and around the world. Also using short films and distributing A-3 size art and photography from the Tupilak (Nordic rainbow culture workers) and ILGCN (international rainbow culture network) International Travelling Exhibition (works from over 50 nations).

Kl.17.30 – 18.30
Folkets hus, Nanna

Stefani Love – Henrik Svensson

Föreläsning om Drag Queen.

Henrik Svensson berättar om egna erfarenheter, Pride i stort på mindre orter och hur viktigt det är att kunna vara sig själv.

Kl. 19.00 – 20.00
Folkets hus, Nanna

Lo Lindström – poesi om queer glesbygd

Poesi som river fram en debatt om Norra Sveriges upprättelse. Lo Lindströms klara röst för en talan om förhållandena i Västerbotten, en pågående centralisering och känslorna kring bygden. En gräsrotsaktivist med skarp tunga och varm hand om din rygg. Låt dig kastas mellan hens brandtal, illmariga humor och sorg, och gå där ifrån med ny ork.

Kl. 19.00 – 19.30
Folkets hus, Oden

Filmvisning – Wild dogs

I en musikindustri styrd av män kämpar plattformar som Popkollo och Upfront producer network för att tjejer och transpersoner ska kunna skapa fritt som producenter, på egna villkor.

Bakom lykta dörrar träffas etablerade och nya producenter, bland annat Robyn, Jenny Wilson, Beatrice Eli, VAZ, Selen Özan, Caty Testad, Barbara Chamoun och Ayesha Quraishi.
Wild Dogs gör upp med myten om den manliga producenten och visar på en bransch i förändring.

Kl. 20.00 – 21.15
Hamnmagasinet

PRIDEFEST I SAMARBETE MED TAKE QUEER!
❤️?????

TQ’s höstpremiär blir även Umeprides officiella pridefest!

Kvällen till ära blir en danskavalkad, en musikexposé, ett firande och en uppvaktan av vårt Pride i Umeå. Det blir TQ, men det blir också mycket mer och annat!

Kl.21.00 – 02.00
Droskan