Program: Fredagen

Teckenspråkstolkade föreläsningar är markerade med 


Mitt i Allt – podcast
Alla människor har en story som är värd att berättas och som
andra kan lära sig något av. I samband med Pride 2017 har vi
gjort en Pride-special där tre personer delar tankar kring
HBTQ-frågor i kyrkan. Lyssna gärna på detta och alla andra
avsnitt via iTunes eller valfri podcast-app.
Arrangör: Svenska Kyrkan i Umeå
Släpps ca 09.00


Regnbågssagostund
Kom och lyssna på Sagor på temat regnbåge och HBTQ. Rekommenderat från 3 år.
Tid: 10, Väven, Umeå stadsbibliotek, Sagorummet, plan 4 


Pridepyssel
Tillsammans Pysslar vi i regnbågens alla färger och med tema pride och HBTQ. Alla åldrar är välkomna!
Tid: 13-15, Väven, Umeå stadsbibliotek, skapa formverkstad, plan 4


Fredagsmys
Kärlek åt alla! Samling, skapande och mys för barn och föräldrar!
Tid: 13-15, Västerbottens museum, Minimus


Queer teologi – så funkar det!
Föreläsning med Johanna Wickberg, ordförande i Riksförbundet EKHO – ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer och prästkandidat för Göteborgs stift.

Tro och hbtq är inte oförenligt, utan tillsammans kan de skapa mening och hopp – både i kyrkan och hos var och en av oss. Teologin kan inspirera kampen för allas lika värde och utmana förtryckande tankar om vem som kan vara skapad till Guds avbild och inte. Vissa bibelpassager har lästs av hbtq-personer under hundratals år, verser som bekräftar hbtq-personers erfarenheter och liv.
Tid: 13-14, Folkets hus, Oden


Drop-in vigsel
STÖRST AV ALLT ÄR KÄRLEKEN

Du vet det där som aldrig blir av, som ni pratat om så många gånger men inte fått till? Som kan göras på tusen olika sätt med hur många gäster som helst? Vi vet hur svårt det kan vara och därför vill vi göra det extra enkelt att fokusera på det som är viktigast. Er kärlek!

Säg JA till varandra under årets Pride. Svenska kyrkan i Umeå erbjuder drop in-vigsel i Umeå stads kyrka. Vi står för präst, musiker, lokal för vigsel och bröllopsvittnen. Vi har till och med gjort ett urval av psalmer och sånger.

Det enda ni behöver göra är att ansöka om hindersprövning via skatteverket.se i god tid och ta med er det giltiga intyget samt giltiga id-handlingar till kyrkan. Kom ihåg: Störst av allt är kärleken! Mer info: www.dropinvigsel.se
Tid: 15-20, Stadskyrkan


Ung på Umepride
Fredagen innan paraden fylls hamnmagasinet med Pridepyssel, Happy Pride Hour, poesi och uppträdanden! Vi trivs tillsamman, fikar och pysslar medan uppträdanden i olika former underhåller oss! På scen Nasteo Osman med flera. Utöver det vanliga utbudet i kaféet kommer det finnas alkoholfria drinkar.
Tid: 15-23, Hamnmagasinet


Är du också trött på normer som säger att alla ska vara heterosexuella eller cis? Vill du arrangera en biovisning, men vet inte hur en söker pengar? Eller funderar du på hur en startar bokcirklar för hbtq-ungdomar?
Kom då till RFSL Ungdoms kreativa workshop om aktivism på Hamnmagasinet! Vi kommer prata om personliga drivkrafter, olika sätt en kan vara aktivist på och vilka organisationer som en kan samarbeta med. Du får också tid och hjälp att planera en aktivistisk handling, vilket kan vara allt från manifestationer och insändare till normkritiska bingokvällar och konserter. Denna workshop är öppen för dig som är upp till 26 år gammal.

Tid: 16-18, Hamnmagasinet, tomrummet


Samtal om hbt frågor inom islam
Denna föreläsning teckenspråkstolkas
Samtal med Akbar Abdul Rasul, akademiker ,om inkludering av hbt rättigheter inom tolkningar av islam och olika etablerade rörelser inom islam som lyfter upp dessa frågor – ett öppet samtal om nya tolkningar inom islam .
Tid: 15-16 , Folkets hus, Oden


Hbtq och Uganda

Kalyango Eddy, en homosexuell aktivist från Uganda berätta om hur situationen för hbtq-personer ser ut i Uganda just nu.

Tid: 16.15-17.15, Folkets hus, Nanna


Neo-fittorna!
Denna föreläsning teckenspråkstolkas
Xenia Klein samtalar med sig själv om neo-fittor. Ett samtal fyllt med tankar om vård, kropp, forskning och frågor om allt det vi ännu inte vet. Xenia Klein är konstnärinna och studerar för tillfället på Konstfack i Stockholm. I serien Tjejer Som Oss, SVT Play, kunde vi se små delar av hennes vardag.
Tid: 17.30-18.30, Folkets hus, Oden


DROSKAN – 29/9 – UMEÅ QUEER CLUB NR
Så mina fina, då var det ännu igen att tvinna klassisk dansmusik med gästernas färger i ett natt som ni sent kommer glömma. Låt oss träffas, härja, festa, dansa och umgås under fredagen och peppa upp inför lördagens pridetåg. TQ kör denna afton en uppvärmning av rang inför helgens regnsbågsparad med gästande Djs och välkända ansikten.

Kvällen till ära kommer Umeås radarpar Frida Selander och Evelina Lindahl inleda den regnbågsaktiga helgen med med hits och moving musik. Tillsammans med ett stadigt och välflankerad TQ crew så finns det många garantier att det blir ett musikaliskt arrangemang som ni sent kommer att glömma.

DJ:set
FRIDA SELANDER
EVELINA LILIEQUIST / Dj EXPLOSEVE
TQ CREW
Tid: 22-02, Droskan, 18 år (leg)